SaveLends nyheter januari 2023

Vi lämnar det som sägs vara årets fattigaste månad bakom oss och välkomnar februari med ljusare morgnar och fler soltimmar! 

Här följer den genomsnittliga avkastningen på utlånat kapital efter kreditförluster och avgifter, från februari 2022 till januari 2023:

8,22 %

I denna artikel kan du ta del av följande:

  • Årsbesked och deklarationshjälp
  • Kunskapstestet för gräsrotsfinansering
  • Har du koll på vårt bonussystem?
  • Nya funktioner och förbättringar 

Årsbesked och deklarationshjälp

Deklarationstiderna närmar sig och nu finns årsbeskedet för 2022 att hitta under Mitt konto, Rapporter i det inloggade läget. I beskedet hittar du alla detaljer kring de transaktioner som skett på ditt konto under det gångna året. 

För dig som deklarerar i Sverige följer här en steg-för-steg guide av hur du deklarerar kreditförluster:

  • Logga in på plattformen, klicka på “Mitt konto” uppe till höger, följt av “Rapporter”.
  • Välj “Årsbesked År 2022” i listan och klicka därefter på “Exportera”.
  • Summan du ser på raden märkt “Kreditförluster” i din rapport klistrar du in i din skattedeklaration på blankett K4, avsnitt D (under rubriken: "Övriga värdepapper, andra tillgångar (kapitalplaceringar t.ex. råvaror, kryptovalutor) m.m.”).
  • I kolumnen Beteckning/Valuta fyller du i "SAVELEND" alternativt "SBL FINANS AB (PUBL)".

Kom ihåg att kreditförluster är avdragsgilla så missa inte att dra av detta för att på så vis få en bättre nettoavkastning för 2022. Deklarationshjälpen hittar du även under vår FAQ.

Kunskapstestet för gräsrotsfinansering

Under förra veckan mailade vi ut information om de nya EU-reglerna för gräsrotsfinansiering. Det är våra krediter för fastighets- och hyresprojekt som träffas av det nya regelverket och för att du ska kunna investera i dessa krediter framöver kommer du att behöva slutföra det kunskapstest som nu finns på plattformen.

Vi kommer att flytta förmedlingen av dessa krediter från nuvarande kreditförmedlare, SKF, till SBL Finans. Tidigare förmedlade krediter påverkas inte utan det är enbart framtida krediter som kräver kunskapstest. Alla som träffas av regelverket måste börja följa det senast i november 2023. Vi återkommer med exakt datum för när skiftet mellan kreditförmedlarna sker, men sannolikt blir detta någon gång innan sommaren. Att testet lanserats redan nu beror förstås på att vi vill att så många av er som möjligt ska ha möjlighet att slutföra kunskapstestet innan skiftet sker. Testet dyker upp när du aktiverar de två nya kredittyperna Fastighetsprojekt och Hyresprojekt under SBL Finans i SmartInvest.

Har du koll på vårt bonussystem?

Du har väl inte missat att vi erbjuder ett bonussystem för våra sparare? Det innehåller sju nivåer, utöver standardnivån, och ger dig både reducerad serviceavgift och lägre avgift på andrahandsmarknaden baserat på hur mycket du har investerat eller hur många aktier du äger. Du behöver endast uppfylla ett av dessa villkor (insatt kapital respektive antal ägda aktier) för att nå en viss bonusnivå. Mer information om bonusnivåerna hittar du här.