Förändrad bostadsmarknad påverkar både köpare och säljare

Trots att många av oss har återvänt till vardagen efter semestern, finns det förhoppningsvis fortfarande många soliga dagar att se fram emot. Sommaren tenderar att dröja sig kvar lite längre än våra ledigheter, och med hösten på ingång riktas fokus åter mot arbete, studier – och för många faktiskt även bostadsmarknaden. Efter nästan ett halvt decennium av utmaningar orsakade av pandemi, en orolig omvärld och ekonomisk osäkerhet, flaggar såväl mäklare som branschanalytiker att bostadsmarknaden håller på att återgå till mer normala nivåer. Hösten är dessutom en tid då många börjar fundera på att se över sitt boende.

Låt oss titta närmare på vad som händer på marknaden och hur det kan påverka dig som säljare eller köpare av bostad.

Förändringar i ränteläget

En av de mest betydelsefulla faktorerna för den positiva utvecklingen på bostadsmarknaden är den sänkta styrräntan. Med lägre styrränta har flera banker valt att sänka sina bolåneräntor, vilket gör det billigare att låna pengar för att köpa bostad. För köpare innebär detta att det blir lättare att ta steget in på marknaden eller uppgradera till ett större boende. För säljare ökar efterfrågan, vilket kan leda till snabbare försäljningar och potentiellt högre slutpriser.

Långsiktighet i hushållens planering

Det övergripande ekonomiska läget för svenskarna har förbättrats, inte minst tack vare en minskande inflation. När hushållen får mer ekonomiskt utrymme och pandemin kommer allt längre bakom oss vågar fler planera långsiktigt igen, vilket ökar både köplusten och försäljningsviljan. 

Tillgång och efterfrågan

Trots en förbättrad marknad finns det fortfarande ett stort utbud av osålda bostäder, vilket ger köpare ett brett urval att välja från, och därmed lättare att hitta passande bostäder inom olika budgetspann. Samtidigt ser vi ett ökat intresse för att gå på visningar, vilket indikerar att fler är redo att göra affärer. För säljare kan detta innebära hårdare konkurrens, men det ger också en chans att nå ut till fler intresserade köpare, vilket kan driva upp priserna. 

Sammanfattningsvis ser vi en marknad som stabiliserar sig och erbjuder nya förutsättningar för både säljare och köpare. Som så ofta visar det sig också att långsiktighet lönar sig. Att säkerställa att man har en tillräcklig buffert för att rida ut en tuffare period och därmed undvika att tvingas sälja sin bostad när marknaden är i stiljte kan göra stor skillnad för ekonomin. 

Oavsett om du planerar att byta bostad eller ej finns det skäl att vara optimistisk inför framtiden, både vad gäller det ekonomiska läget och bostadsmarknaden. Vi hoppas att du får en fin sensommar! Och som alltid, tveka inte att höra av dig till oss i supporten om du har några frågor eller funderingar. Vi finns här för att hjälpa dig!

Avkastning per strategi

Här följer den genomsnittliga avkastningen för Balanserad och Yield, från augusti 2023 till juli 2024. Sparstrategin Balanserad har under de tolv senaste månaderna levererat en genomsnittlig avkastning på 7,14 %. Yield har under samma period levererat en genomsnittlig avkastning på 8,10 %.

Fortfarande möjlighet att vinna 40 000 kronor!

Bjud in dina vänner och ha chans att vinna upp till 40 000 kronor till en Yield-depå! Det är enkelt att delta i tävlingen: Logga in på ditt konto och hämta din unika referral-länk. Dela länken med dina vänner i egna valfria kanaler, och se till att dina vänner skapar ett konto och gör en insättning senast 1 september. Flest nya konton med insättningar vinner. Totalt får 10 personer dela på prispotten, men alla som får in fler än tre vänner får ett tröstpris skickat till sig. Läs mer och hämta din länk här!