SaveLends nyheter mars 2023

Välkommen till nyheter för mars månad och extra välkomna alla våra nya migrerade investerare från Svensk Kreditförmedling! Mer om detta längre ned i mejlet men först som vanligt den genomsnittliga avkastningen på utlånat kapital efter kreditförluster och avgifter, från april 2022 till mars 2023:

7,92 %

Avkastningssiffrorna uppdateras löpande. Vi noterar att en väldigt stor andel av er investerare väljer SBL Konsumentkrediter med försäljningsavtal på 100 %, vilket är glädjande. SBL Konsumentkrediter 100 % innebär i korthet att du kan skydda dig mot kreditförluster genom att förfallna krediter säljs tillbaka till 100 % av dess nominella värde. Den lägre risken medför också en något lägre ränta vilket påverkar den genomsnittliga avkastningen på plattformen. 

Nedan kan du ta del av följande:

  • Insättningsbonus och skatteåterbäring
  • Vi höjer räntan på våra konsumentkrediter
  • SaveLend förvärvar Lunar Bank A/S P2P-verksamhet
  • Inom en snar framtid lanserar vi sparstrategier
  • Migrering av Svensk Kreditförmedling
  • Nya funktioner och förbättringar 

Insättningsbonus och skatteåterbäring

Den 5-7 april får många svenskar ett extra tillskott på kontot i form av skatteåterbäring. I år ligger snittåterbäringen på omkring 8 000 SEK och det vimlar av tips och råd kring vad man ska göra med pengarna. Vissa fyller på bufferten och andra betalar av befintliga skulder. För dig som har möjligheten att investera pengarna och vill få dem att växa istället för att spendera dem har vi ett toppenerbjudande just nu - nämligen 2 % insättningsbonus på alla nettoinsättningar i SEK och EUR under april månad! Läs mer om villkoren för bonusen här.

Vi höjer räntan på våra konsumentkrediter

Den nya räntan infördes den 3 april och innebär att SBL Konsumentkrediter 80 % höjdes med 1 %, från 14 % till 15 %. Samt att SBL Konsumentkrediter 100 % höjdes med 0,5 %, från

8 % till 8,5 %. Våra räntesatser justeras vanligtvis i anslutning till att Riksbanken justerar styrräntan men då vi bedömer att den kommer att fortsätta uppåt har vi valt att justera redan nu för att bättre balansera rådande inflation.

SaveLend förvärar Lunar Bank A/S P2P-verksamhet

Vi är mycket glada att meddela att vi har ingått ett villkorat förvärv av samtliga kundrelationer med investerare och låntagare inom ramen för Lunar Bank A/S (“Lunar”) P2P-verksamhet. Detta innebär att vi vid tillträde tar över P2P-verksamheten i sin helhet från Lunar och välkomnar drygt 17 000 aktiva investerare till sparplattformen, varav drygt 10 % investerar hos oss sedan tidigare. Ni som har konton både hos Lunar och SaveLend kommer att få er depå från Lunar migrerad till ert SaveLend-konto så att ni kan följa allt under en inloggning.

Med förvärvet kommer även omkring 7 000 aktiva låntagare och det investerade kapitalet på sparplattformen ökar med cirka 450 MSEK. För dig som investerar hos oss idag kommer förvärvet inte ha någon direkt inverkan. Mer kapital på plattformen förbättrar dock möjligheterna för oss att bli ännu bredare i vårt erbjudande och anpassa våra produkter mer efter specifika önskemål kring avkastning, risk och sparhorisont. Vår bedömning är också att mer kapital förbättrar möjligheterna att hålla balansen mellan fritt kapital och bra investeringsmöjligheter, vilket hjälper oss att hålla upp investeringsgraden för samtliga investerare. Förvärvet kommer därmed bidra till en ännu bättre sparprodukt för dig! Vill du läsa mer om förvärvet så hittar du vår pressrelease här

Inom en snar framtid lanserar vi sparstrategier

På temat att förbättra sparprodukten så kommer vi inom kort att lansera sparstrategier på plattformen. Med våra sparstrategier kan du som sparar hos oss välja en förinställd strategi som passar dina önskemål sett till risk, avkastning, sparhorisont och kassaflöde. Syftet är att underlätta för er att få ett mer skräddarsytt sparande utan att behöva göra egna inställningar. Det ger er också möjlighet att diversifiera ert sparande ytterligare med olika sparstrategier för olika sparändamål.

Vi kommer att återkomma med mer information om detta när det är dags för lansering och er befintliga depå med nuvarande inställningar kommer att finnas kvar med samma förutsättningar som nu. Detta är ett tillägg till befintlig produkt och inget som ersätter det tidigare, om ni inte själva önskar det.

Migrering av Svensk Kreditförmedling

I början av 2022 förvärvade vi Svensk Kreditförmedling (SKF), vår samarbetspartner för förmedling av fastighetskrediter. Vi är glada att berätta att vi under mars månad migrerat över alla våra SKF investerares konton till SaveLends sparplattform. Därmed har vi möjliggjort för er att investera i alla våra kredittyper, i flera valutor och på flera marknader. Välkomna hit och kul att vi nu är på en och samma plattform!

Nya funktioner och förbättringar

Vi har tidigare informerat om Flex, vår nya samlingsförmedlare som erbjuder ännu bättre diversifiering och möjlighet till att öka utlåningsgraden. I mars utökade vi kredittyperna i Flex från två (företagskrediter och fastighetsprojekt) till en tredje, nämligen Flex Konsumentkrediter. Utöver det och migreringen av Svensk Kreditförmedling har vi jobbat med löpande underhåll och mindre förbättringar.