SaveLends nyheter september 2021

Hösten är här och med det passar vi på att återuppta våra reguljära månadsbrev. I sedvanlig ordning kommer vi att inleda med plattformens avkastning till och med andra kvartalet, berätta om rekordintäkter för SaveLend Group och utfallet av förändringen i kreditförluster för vår kreditgivare SBL Finans.

Längre ned i brevet berättar vi om våra nya bonusnivåer, information om nya funktioner och gränssnittsförbättringar som väntar runt hörnet samt hur ni, våra investerare, kan hjälpa oss att bli bättre. Spännande!

10,07 %

Mot bakgrund av vår notering samt de krav som ställs på ett publikt företag delar vi inte längre med oss av avkastningssiffror månadsvis, men nu i anslutning till att vi gav ut vår Q2-rapport passar vi såklart på att dela med oss här i nyhetsbrevet. Om ni är nyfikna på fler och tyngre siffror hänvisar vi ödmjukast till vår rapport som återfinns här (PDF).

SaveLend Groups Q2-siffror

Den 9e juni blev SaveLend Group noterat på Nasdaq First North. Den första rapporten som noterat bolag släppte vi den 17e augusti. Hela rapporten återfinner ni på länken i ovan stycke.

Utdrag från VD-ordet i delårsrapporten:

“Vi ser ett fortsatt stort intresse från aktieägare att bli investerare på plattformen! Många attraheras av möjlighet till avkastning två gånger, först som ränta på investeringen och sedan som värdeökning av aktien. Ännu ett rekordkvartal har passerat både gällande omsättning och kapital på investeringsplattformen. Detta samtidigt som en del av våra resurser fick allokeras till vår notering på Nasdaq First North. Intäkterna under kvartalet uppgick till rekordhöga 21,1 MSEK, med ett justerat EBITDA på -2,1 MSEK.

Kapitalet på investeringsplattformen ökade med 68 % jämfört med föregående år, och med 24 % mot föregående kvartal. Totalt välkomnades 2 262 nya privatinvesterare under kvartalet. Av privatinvesterarnas kapital på plattformen var i genomsnitt 81,63 % investerat. Avkastningen på investerat kapital för denna kundgrupp uppgick till 2,19 % under kvartalet och 10,07 % de senaste 12 månaderna.”

Graden av aktiverat kapital är under vår målbild och vi arbetar hårt för att ge er fler investeringsmöjligheter. Det var dock ett större inflöde av nya investerare än vi i våra vildaste drömmar hade kunnat förvänta oss under Q2 och därför lyckades vi inte trots stora ansträngningar att matcha det i nya bra krediter. Vår förhoppning är att den ska bli bättre under september!

Nya bonusnivåer

Som Ludwig nämnde ser vi fortsatt stort intresse på investerare som vill bli aktieägare och vice versa och därför utökar vi vårt bonusprogram. Inom kort kommer vi också att lansera två nya bonusnivåer i vårt bonusprogram; Guld och Platinum.

För att bli guld-, eller platinuminvesterare behöver du 5 000 respektive 10 000 av SaveLends YIELD-aktier. Höga krav kanske, men likaså är dess tillhörande bonusar:

  • Guld
    Serviceavgift: 6 % istället för 10 %
    Avgift på andrahandsmarknaden: 2 % istället för 5 %
  • Platinum
    Serviceavgift: 5 % istället för 10 %
    Avgift på andrahandsmarknaden: 0 % istället för 5 % (Ja, du läste rätt!)

Som nämnt i tidigare månadsbrev kommer vi att se över och revidera vårt bonusprogram regelbundet, här närmast vid årsskiftet  2021/2022. Detta kan innebära både ändrade nivåer och bonusar, men även nya sätt att uppnå dessa. Stay tuned!

Vår syn på kreditförluster

Alla investeringar medför en risk - på vår plattform såväl som aktier, bostadsmarknaden eller annat tillgångsslag. Under Q1 i år ändrade vi hur konsumentkrediter från SBL Finans hanterades i de fall de förföll till inkasso. Denna ändringen innebar att en investerare till en förfallen konsumentkredit fick tillbaka majoriteten av sitt kapital direkt (med en tillhörande kreditförlust), istället för att invänta en potentiellt flerårig inkassosprocess. 

Denna ändringen innebar alltså att kreditförluster upplevs som mer vanligt förekommande, men det viktiga att ha i åtanke är att kredittypen ifråga (konsumentkrediter från SBL Finans) trots denna förändring hade en avkastning på 2,7 % under Q2 - motsvarande en årsavkastning om 10,8 %.   

Kom ihåg att alla plattformens investerares kreditportföljer ser olika ut, och därför kommer det också finnas skillnader i individuella investerares avkastning, framförallt ur ett kortsiktigt perspektiv. Förutsatt att en investerare använder våra rekommenderade inställningar för SmartInvest ser vi att dessa skillnader jämnar ut sig på årsbasis. 

Nya funktioner och förbättringar

Under sommaren har vi jobbat på flera nya funktioner och gränssnittsförbättringar som vi är väldigt taggade på att dela med oss av och som kommer att lanseras inom kort!

Först ut är en funktion som vi alla längtat efter - direktinsättningar! Vi har inlett ett samarbete ihop med Trustly och även om vi inte är helt klara, siktar på att kunna ta emot blixtsnabba insättningar för att möta alla behov inom en snar framtid. Utöver att underlätta snabbfingrade investerare så är Trustly även en viktig komponent i våra expansionsplaner på den europeiska marknaden. Mer information om Trustly kommer att komma närmare lansering. 

Näst på tur är en nyhet med ambitionen att ytterligare öka transparensen i vårt system genom att knyta samman en transaktion med sin tillhörande kredit. Säg hej till vår nya transaktionsinformationsvy:

Den nya transaktionsinformationsvyn

Det må vara ett långt namn, men dess funktion är i det hela egentligen ganska enkel; i transaktionsinformationsvyn kommer du att kunna se all relevant information om en transaktion, men även kunna klicka dig vidare till transaktionens tillhörande kredit. Denna nya funktion möjliggörs av vårt nya gränssnitt och är ett viktigt steg i vår resa att göra beståndsdelarna till våra kreditinvesteringar mer ihopkopplade för dig som investerare. 

I vår säck med spännande ändringar hittar vi flera hett efterlängtade funktioner: säg hej till vår nästa nyhet, CSV-export! 

exportera

Inom kort kommer du nu att kunna exportera antingen daglig eller månatlig data för många av de grafer som finns i vårt nya inloggade gränssnitt, motsvarande grafens valda tidsintervall. Vi passar på att önska alla siffer-entusiaster grattis på födelsedagen.

Men sommaren har varit lång, så listan med nya funktioner tar inte slut här! Nej, här kommer nämligen nästa viktiga funktion: en uppdaterad vy för “Depåbalansen”.

I den nya depåbalansen ser du, precis som tidigare, ditt totala kapital samt andelen “Investerat” samt “Tillgängligt” - men nu även i form av ett stapeldiagram som visar historisk data kombinerat med ett linjediagram som visar respektive månads investeringsgrad. I det nya fönstret hittar du såklart också din nuvarande samt genomsnittliga investeringsgrad för det valda tidsintervallet.

Utöver ovan spännande nyheter har vi också slipat på delar av onboarding-upplevelsen samt en uppsjö annat smått och gott som vi tror ni kommer att gilla. Logga in regelbundet och håll ett öga på vårt gränssnitt, många av ovan ändringar (med fler) kommer att lanseras inom kort.