SaveLends nyheter februari 2022

Vi vill inleda dessa nyheter med några ord om det nuvarande världsläget. Som det ser ut just nu är det förståeligt att många känner oro och ovisshet. Vi har krig i Europa, en sviktande börs och kraftiga prisuppgångar på flera håll. Det påverkar och berör oss alla. 

Vi förstår också att detta väcker frågor kring hur ditt sparande och vår verksamhet kan komma att påverkas av situationen. Det är förstås ingen lätt fråga att besvara eftersom ingen av oss vet vad som kommer att ske, men något vi vet är att såväl Ryssland som Ukraina är viktiga råvaruleverantörer och vi har redan sett kraftiga prisuppgångar i bland annat energipriser. Många låntagare har relativt små ekonomiska marginaler och det är därför inte otänkbart att vi kan se en ökning av kreditförluster framöver. Samtidigt vet vi att krediter som tillgångsslag har klarat sig bra under tidigare kriser, som finanskrisen 2008 och covidpandemin, och vi vill vara tydliga med att vi bevakar utvecklingen noga och justerar våra kreditmallar vid behov.

Här kommer, som alltid, den genomsnittliga avkastningen på investerat kapital:

8,19 %

I genomsnittlig avkastning per månad på utlånat kapital efter kreditförluster och avgifter, från januari 2021 till december 2021. Vår målavkastning är fortsatt 7-9 %. Avkastningssiffrorna uppdateras när vi går ut med nya kvartalsrapporter.

Här hittar ni vår senaste rapport, Bokslutskommunikén för 2021 (PDF).


Nedan kommer vi att titta närmare på följande:

  • Insamling tillsammans med Rädda Barnen
  • Deklarationshjälp
  • Nya funktioner och förbättringar

Insamling tillsammans med Rädda Barnen

Tillsammans med Rädda Barnen, som är kund till vårt systerbolag Billecta, har vi startat en insamling för barnen i Ukraina. Vi har lämnat ett bidrag och hoppas nu att du ska vilja hjälpa oss att göra skillnad!

Här kan du lämna ditt bidrag!

Radda_barnen-1

Om du vill läsa om situationen i Ukraina och vilka insatser Rädda Barnen gör så finns det mycket bra information här!

Deklarationshjälp

Nu är det deklarationsdags och med det följer vårt sedvanliga infomejl om hur ni enkelt deklarerar kreditförluster:
1. Logga in på plattformen, klicka på “Mitt konto” uppe till höger, följt av “Rapporter”.

2. Välj “Årsrapport 2021” i listan och klicka därefter på “Exportera”. 
3. Summan du ser på raden märkt “Kreditförluster” i din rapport klistrar du in i din skattedeklaration på blankett K4, avsnitt D (under rubriken: "Försäljning av värdepapper - Övriga värdepapper, råvaror, övriga tillgångar (kapitalplaceringar) m.m.”).

Kom ihåg att kreditförluster är avdragsgilla så missa inte att dra av detta för att på så vis få en bättre nettoavkastning för 2021.

Nya funktioner och förbättringar

Under februari jobbade vi på ett gäng kvalitetsförbättringar under huven vilka bättrar på upplevelsen och stabiliteten av vår plattform, men vi har såklart också jobbat på ett par spännande nyheter som kommer vara synliga i användargränssnittet.

Förbättringar i kreditlistan

Först ut hittar vi förbättringar i gränssnittet för kreditlistan som återfinns under Innehav. Tidigare var det svårt att se i vilket stadie en kredit var (dvs om de presterade som tänkt, var sena, eller rent av hos inkasso) vilket även kunde orsaka förvirring vid försäljning på andrahandsmarknaden.

Numera står kreditens status tydligt listad på varje kredit och nya filtreringsmöjligheter har introducerats så att du kan få en bättre insyn i din kreditportfölj.

Nya planerade grafer och vyer

Näst på tur har vi två nya vyer som ger dig en översikt över dina investeringar sett till kreditstatus och förfallodatum. Där framgår vilken fas krediten befinner sig i och hur mycket pengar som ligger i respektive fas. Du får också en prognos för hur ditt kassaflöde kommer att se ut framöver.

I nedan bild redovisas fördelningen sett till status för kreditportföljen:

View1

I grafen nedan kommer man att kunna se hur många krediter som kommer att återbetalas de kommande månaderna och hur mycket som kvartstår:

View2

Vi vill också passa på att tacka för ert engagemang i communityt när vi bad om feedback på designen för dessa grafer.