Investera och spara med SaveLend

En bra tumregel när det kommer till att bygga en sparportfölj är att spara cirka 10 % av din inkomst varje månad. Hos SaveLend investerar du i räntor och tjänar pengar på samma sätt som bankerna gör, genom att låna ut ditt kapital och få betalt när pengarna betalas tillbaka. Att investera med SaveLend ger dig en mångsidig investeringsportfölj, konkurrenskraftig avkastning, möjlighet att börja investera med ett litet startkapital samt teknisk bekvämlighet.

Innehåll:

SaveLends historik och affärsmodell

SaveLend grundades av Ludwig Pettersson som en reaktion på hans egna utmaningar med volatiliteten på aktiemarknaden. Efter finanskrisen 2008 började Ludwig utforska alternativa investeringsmöjligheter. Han var inte i första hand på jakt efter hög avkastning utan snarare en avkastning utan tur och timing. Därför lanserades SaveLend 2014.

Nu har SaveLend 1 768 000 000 SEK i kapital på sparplattformen (december 2023) och expanderat till att omfatta 75 heltidstjänster med verksamheter i Sverige och Finland. År 2021 noterades bolaget på Nasdaq First North Growth Market, och följer därmed alla regelverk som krävs av ett börsnoterat bolag, vilket också bidrar med transparens och tydlighet till marknaden.

savelend-history

SaveLends produkt är en onlineplattform – en digital marknadsplats för krediter. SaveLends modell är att de som vill spara pengar lånar ut till andra privatpersoner och företag och får avkastning i form av ränta. I april 2023 lanserade SaveLend sparportföljer som möjliggör att även sparare utan investeringserfarenhet enkelt kan spara på SaveLends plattform. Dessa portföljer, eller sparstrategier, gör att kunderna enkelt kan anpassa sitt sparande utifrån sparhorisont, risknivå och avkastning. En ny produkt Projektfinansiering lanserades i november 2023 och från 1 april 2024 kan SaveLends kunder öppna konton med fast ränta.

Relaterad artikel Hur fungerar Peer-to-peer (P2P) lending?

SaveLends mål är att leverera avkastning utan tur och timing. Att sätta sina pengar i arbete och få stabil avkastning i relation till risken ska inte vara svårt, kräva förkunskaper eller vara tillgängligt endast för de som har ett stort startkapital.

SaveLends erbjudande

Investeringar genom SaveLends plattform sker online, vilket gör det enkelt och bekvämt att övervaka portföljer och genomföra transaktioner när som helst och var som helst. Det går fort  att komma igång med sparandet: du loggar in med hjälp av BankID eller e-post och lösenord, väljer investeringsstrategi som passar dig och godkänner villkor. En depå är en plats där du kan förvara och hantera dina finansiella tillgångar, och på SaveLend finns det möjlighet att spara såväl i SEK som EUR. Antalet depåer på SaveLend-kontot är inte begränsat. 

SaveLend är en sparplattform där både privatpersoner och företag kan investera.  SaveLend har tre olika produkter för dig som kund att välja på: 

icon_bullseye

Sparstrategier

icon_percentSaveLend Fast icon_project

Projektfinansiering

SaveLends sparstrategier

Som ett led i att göra det enklare för alla våra kunder att spara har vi tagit fram sparstrategier så att du enkelt kan komma igång. Du väljer själv den sparstrategi som passar dig bäst, utifrån tidshorisont, risknivå och avkastning. Du behöver inte heller lägga ner någon tid på att optimera dina investeringar. Vår ränterobot automatiserar ditt sparande och ser till att dina pengar sätts i arbete. När du har valt en sparstrategi kommer den strategin att gälla för samtliga insättningar du gör på den depån. 

Det finns tre sparstrategier att välja på: Balanserad och Yield (för SEK-depåer) samt Frihet (för SEK- och EUR-depåer).

Risk Levels - SE

Det som skiljer våra tre strategier är bland annat riskspridning, förväntad avkastning och sparhorisont. Innan du väljer vilken strategi du vill använda när du investerar via oss på SaveLend behöver du gå igenom vilka mål du har med ditt sparande, så att du kan välja den strategi som är bäst lämpad för dig, dina förutsättningar och målsättningar. För att våra strategier ska fungera optimalt rekommenderar vi minst 2000 SEK som första insättning, samt att du börjar månadsspara. 

När du väljer att investera och spara pengar ska du alltid fundera över hur lång sparhorisont du har, det vill säga hur lång tid du kan avvara ditt kapital innan du tar ut det från kontot. Ju längre sparhorisont du har, desto större chans har du också att få en högre avkastning. Eftersom avkastningen på olika investeringsformer kan variera ger en längre sparhorisont också möjligheten att ta något högre risker. Svängningarna kan vara större över kort tid, men ser man till hela sparperioden ger man också kapitalet en chans att återhämta sig efter potentiella nedgångar. Därmed kan det också växa sig större än om du har en kortare sparhorisont.

Du kan ha flera strategier igång samtidigt men varje strategi kräver en egen depå.

Balanserad – passar för dig som vill minimera riskerna

Den sparstrategi vi kallar för Balanserad är skapad för dig som vill ha en större trygghet på ditt sparande, samtidigt som du har en maximal likviditet. Med den här strategin kommer du ha en något lägre förväntad årlig avkastning, men du har också en lägre risk än i de andra strategierna. Detta beror på de krediter som dominerar för denna strategi, till exempel konsumentkrediter med ett vidareförsäljningsavtal på 100 %.

Balanserad passar också bra för en kortare sparhorisont. Eftersom det här är en strategi som fokuserar på att minimera riskerna är den inte lika känslig för plötsliga förändringar på marknaden och kan därför vara lämplig om du har en sparhorisont som sträcker sig över 1–2 år.

Naturligtvis behöver du vara medveten om att alla investeringar kommer med en viss risk, vilket även gäller för sparstrategin Balanserad, trots en lägre risknivå än övriga strategier. Dina pengar placeras i krediter som bedöms vara något säkrare, och det är därför som den sammanlagda risknivån blir lägre.

Väljer du att öppna en depå med strategin Balanserad har du även en möjlighet att kostnadsfritt sälja investeringar på andrahandsmarknaden. Efter varje tolvmånadersperiod får du sälja investeringar för upp till 50 000 kronor helt utan avgift.

Yield – för en högre avkastning över tid

Yield är en sparstrategi som är lämplig för dig som har en längre tidshorisont på ditt sparande. Med en långsiktig sparstrategi kan du optimera dina chanser att få högre avkastning över tid. 

För att Yield ska vara en passande strategi för dina investeringar bör du ha en sparhorisont som är 36 månader eller längre. Behöver du ta ut pengarna tidigare än så passar strategin Balanserad bättre.

Med Yield kan du se lite större svängningar i ditt sparande, men på lång sikt kommer den här strategin att kunna ge dig en högre avkastning. När du använder dig av Yield kommer ditt kapital placeras i krediter med förväntat hög avkastning. Avkastning och risk går alltid hand i hand, därför gör en kortare sparhorisont att riskerna med att använda Yield ökar.

Frihet – anpassa dina investeringar efter ditt tycke

Våra strategier är framtagna för att det ska vara så enkelt som möjligt för dig att åstadkomma ett sparande som motsvarar dina förväntningar, med fokus på risknivå,  tidshorisont och förväntad avkastning. Om du vill styra dina investeringar manuellt och göra dina val individuellt kan du välja investeringsstrategi Frihet.

Med Frihet kan du välja vilken kredittyp du vill investera i samt hur stor andel av ditt kapital du vill placera i varje kredit. Till exempel  kan du välja att 1 % av ditt kapital ska placeras per kredit.  Sätter du in 10 000 SEK kommer du då att få maximalt 100 SEK i varje exponering. På detta sätt bygger du snabbt upp en portfölj med bra diversifiering.

Strategin Frihet kräver mer av dig än de övriga sparstrategierna, och medför att du behöver vara påläst om riskspridning.

SaveLend Fast - Fasträntekonto

SaveLend Fast är Savelends fasträntekonto där du får 6 % fast ränta på 12 månader, helt utan överraskningar! Med SaveLend Fast får du ett helt förutsägbart sparande. Du binder ditt kapital i minst 12 månader och får en fast avkastning på 6 % efter löptiden. Lägsta insättning för att spara i SaveLend Fast är 10 000 kr och högsta insättning är 2 000 000 kr. 

Kapitalet investeras i krediter, likt övriga investeringsprodukter på SaveLends sparplattform. Skillnaden för fasträntekontot är en form av vinstdelning för att du ska få en fast avkastning om 6 % på 12 månader.

Projektfinansiering

Produkten Projektfinansiering ger dig möjlighet att handplocka intressanta investeringsmöjligheter såsom lån för förvaltnings- och fastighetsprojekt eller företagskrediter med möjlighet till hög avkastning på dina investeringar.

Du kan investera i en mängd varierande projekt och du väljer själv vilka projekt du vill investera i och gör en egen bedömning av hur mycket kapital du vill placera i respektive projekt.

Hur fungerar Projektfinansiering? 

Utforska de tillgängliga projekten och identifiera projekt som matchar dina investeringsmål. När du hittat ett projekt som möter dina önskemål är det dags att välja hur mycket du vill investera. Efter att du har investerat i ett projekt, kan du följa dess utveckling på ditt konto. Det innebär att du håller dig uppdaterad om projektets milstolpar till dess att det färdigställs och ser hur din investering utvecklas över tid.

Speciella förmåner hos SaveLend

Månadsspar

Att spara pengar är alltid fördelaktigt, och det gäller oavsett hur stora eller små belopp man har möjlighet att avvara varje månad. Att månadsspara hos SaveLend är perfekt för att:

  • Bygga upp besparingar utan att behöva komma ihåg att sätta undan pengar
  • Spara tid genom att pengarna sätts in automatiskt
  • Investera löpande – utan involvering
  • Sprida risker automatiskt
  • Få ränta-på-ränta från investeringar

Andrahandsmarknaden

Vår andrahandsmarknad ger dig möjligheten att sälja och köpa krediter på plattformen direkt utan att använda en mellanhand. Detta ger ökad flexibilitet och möjlighet till investerare att handla med sina tillgångar på ett öppet och decentraliserat sätt.

Bonussystem

SaveLend har ett bonussystem där du genom att investera på sparplattformen eller köpa aktier i SaveLend Group AB kan få mer förmånliga villkor för din investering. Utifrån din bonusnivå får du rabatt på såväl serviceavgifter som avgifter för andrahandsmarknaden.

“Bjud in en vän”

Detta innebär att du som investerare kan bjuda in en vän, och bägge två kan då tjäna upp till 10 000 SEK eller EUR 1,000 i bonus. För att få bonusen behöver din vän skapa ett konto genom en exklusiv länk (som du får med ditt konto), och sedan investera minst 5000 SEK inom 30 dagar. Bonusen betalas därefter ut inom tre arbetsdagar.

Bonusstegen är följande:

  •  5 000 SEK eller mer ger en bonus på 200 SEK
  •  10 000 SEK eller mer ger en bonus på 400 SEK
  •  20 000 SEK eller mer ger en bonus på 600 SEK
  • 100 000 SEK eller mer ger en bonus på 1 000 SEK
  •  500 000 SEK eller mer ger en bonus på 5 000 SEK
  •  1 000 000 SEK eller mer ger en bonus på 10 000 SEK

Vilken strategi ska man ha på sitt sparande?

Det finns många olika sätt att spara pengar på, och det är bra att veta vad man behöver tänka på när man planerar sitt sparande. I slutändan är det framför allt kunskapen om hur olika investeringar fungerar som kommer att avgöra hur bra man kommer att lyckas och hur hög avkastning man kan få.

Du bör välja sparstrategi efter hur lång tid du kan avvara pengarna, men även basera valet av investeringar på din riskspridning – med målet att göra den så bred som möjligt. Självklart kan du också fundera över hur stor avkastning du önskar få och basera dina investeringar på det, men du behöver även vara medveten om att en högre potentiell avkastning också i allmänhet kommer med en högre risknivå.

Oavsett anledningen till att du sparar pengar, till exempel för att ha ett privat pensionssparande, sparande till barn eller för att ha en buffert, så behöver du planera riskspridningen.

Att sprida riskerna betyder att man inte lägger allt sitt kapital i en och samma sparform, utan sprider ut det för att fördela riskerna så mycket som möjligt. Du kan spara en del hos oss på SaveLend som komplement till andra investeringar du har. Det ger dig bra förutsättningar för att du ska kunna uppnå så hög total avkastning som möjligt på dina samlade investeringar. 

Relaterad artikel Riskhantering inom P2P: att navigera i den digitala lånevärlden

Investeringar som gjorts på SaveLend har en genomsnittlig avkastning på 7,74 % de senaste 12 månaderna (juli 2022 - juni 2023). Om du är nyfiken på hur ditt sparande kan växa genom vår plattform kan du använda dig av sparkalkylatorn för att undersöka hur olika sparbelopp och tidshorisonter påverkar ditt totala sparande.

Den avkastning du får när du investerar via SaveLend återinvesteras automatiskt om din strategi är aktiv. Att återinvestera avkastningen och inte ta ut den från kontot är det som ger dig möjlighet att få ränta på ränta. När du väljer att återinvestera avkastningen kommer ditt sparkapital växa mycket snabbare, och i det långa loppet kommer den framtida avkastningen därmed också bli större.

Form CTA