Så påverkar ett bättre makroekonomiskt läge dig som privatperson

Veckorna flyger förbi och äntligen har vi blivit påminda om hur riktig värme ska kännas. Vi hoppas att ni ser fram emot en fin sommar, oavsett om ni planerar att resa eller hålla er på hemmaplan.  

Den senaste tidens makroekonomiska läge har medfört utmaningar för såväl samhället i stort som för enskilda individer. Nu börjar vi äntligen se en ljusning och regeringen har ett flertal gånger i år flaggat för att det ekonomiska läget i Sverige är på väg åt rätt håll. Detta har visat sig bland annat genom en sänkning av styrräntan i maj, och tidigare har prognoser om att inflationen i landet kommer att fortsätta att falla presenterats. 

Vad innebär det här för oss som privatpersoner? 
Även om det är för tidigt att ropa hej, och vi fortfarande är inne i en lågkonjunktur finns det flera skäl för att se positivt på denna utveckling ur ett privatekonomiskt perspektiv. 

Styrräntan påverkar hur mycket det kostar för bankerna att låna och placera pengar, vilket är med och styr den ränta du har på dina personliga lån. Det gäller i första hand lån med rörlig ränta, som till exempel bolån, billån och kreditkortskostnader. En sänkt styrränta kommer därmed i förlängningen ge lägre lånekostnader och minskade hushållsutgifter. Dessutom ökar det bankers och andra aktörers möjlighet och vilja att ge ut lån, både till företag och privatpersoner. 

Den minskade inflationen kommer att bromsa den prisökning på varor och tjänster som pågått en längre tid, och därmed innebära att vi som konsumenter får större köpkraft och mer pengar över i hushållet, något som säkerligen välkomnas oavsett om vi planerar att investera, betala av skulder eller göra den där renoveringen hemma vi skjutit på allt för länge! 

Vi på SaveLend ser med glädje fram emot sommaren och allt vad den innebär med semester, solsken och avkoppling. Vår verksamhet fortsätter som vanligt utan avbrott och vi finns tillgängliga som vanligt på vardagar för att hjälpa er med allt ni behöver. 

Trevlig sommar! ☀️

Avkastning per strategi

Här följer den genomsnittliga avkastningen för Balanserad och Yield, från juni 2023 till maj 2024. Sparstrategin Balanserad har under det första året levererat en genomsnittlig avkastning på 7,12 %. Yield har under samma period levererat en genomsnittlig avkastning på 8,10 %.

Är du en av de som fått skatteåterbäring?

I dagarna betalar Skatteverket ut återbäring till de som gjort ändringar eller tillägg till sin deklaration, och som ska få pengar tillbaka på skatten. Är du en av dem? Grattis i så fall! Om du ännu inte bestämt dig för vad du ska göra med pengarna, eller planerar att använda dem vid ett senare tillfälle kan våra sparstrategier vara ett bra alternativ. Vi har tre olika strategier som utgår från din sparhorisont och dina individuella behov. Läs mer här!