Äntligen är sommaren här på allvar, och många har antingen redan gått på semester, eller har det väldigt nära förestående. Förhoppningsvis har ni många trevliga sommarplaner att se fram emot, och kanske även en semesterresa planerad eller rentav bokad?
I vårt förra nyhetsbrev berättade vi att det ekonomiska läget i Sverige ser ut att ljusna, och det visar sig även på vårt resande i sommar. Den tidigare sänkningen av styrräntan har inneburit att hushållens kostnader för lån och bolån har minskat, vilket leder till mer pengar över för konsumtion. Detta överskott används ofta till att planera resor, och fler svenskar planerar också att åka utomlands jämfört med förra året.
Hur man väljer att använda sin resbudget varierar givetvis utifrån individuella förutsättningar och preferenser. De länder som framför allt ökar i intresse bland svenskarna är turistmål som uppfattas som billigare att resa till och vistas i, som till exempel Turkiet. Samtidigt har andra, mer kostsamma destinationer också blivit mer attraktiva tack vare fördelaktiga valutakurser. Exempelvis har Japan, med sin devalverade valuta, blivit ett mer prisvärt resmål. Dessutom kan ökad disponibel inkomst innebära möjlighet att investera i högre kvalitet på resan, med bättre boenden, fler aktiviteter och destinationer som erbjuder mer lyx och komfort.
Klimatförändringar och forskarnas varningsprognoser om extremhetta gör också att hållbarhet blir en viktigare faktor i resebesluten. Ett större utbud av miljövänliga resor och destinationer som erbjuder hållbara turistalternativ kan påverka både val av resmål och resvägar. Rapporter om en extremt varm sommar kring Medelhavet även detta år medför dessutom större sannolikhet att fler väljer att resa utomlands utanför högsäsong. Detta kan i sin tur påverka priset på resor.
Med en bättre ekonomisk situation ökar även möjligheten att spara pengar över tid. Detta sparande kan användas för att finansiera framtida resor, vilket påverkar både resmönster och val av destinationer. Dessutom har distansarbete blivit mer accepterat efter pandemin, vilket ger svenskar möjligheten att kombinera arbete och resor, till exempel genom att spendera vintern i ett varmare land medan de arbetar på distans.
Trots ökningen av utlandsresor finns det även ett fortsatt intresse att semestra inom Sverige. För de som vill undvika extrem hetta och samtidigt dra nytta av en förbättrad ekonomi är Sverige ett attraktivt alternativ. Det är väl ändå få saker som slår den svenska sommaren?
Oavsett om, var och när ni väljer att resa hoppas vi att ni får en riktigt skön sommar! Vi på SaveLend finns tillgängliga på vardagar och är här för att hjälpa er med allt ni behöver!
Här följer den genomsnittliga avkastningen för Balanserad och Yield, från juli 2023 till juni 2024. Sparstrategin Balanserad har under de tolv senaste månaderna levererat en genomsnittlig avkastning på 7,09 %. Yield har under samma period levererat en genomsnittlig avkastning på 8,12 %.
Bjud in dina vänner och få chansen att vinna upp till 40 000 kronor till en Yield-depå! Det är enkelt att delta i tävlingen: Logga in på ditt konto och hämta din unika referral-länk. Dela länken med dina vänner i egna valfria kanaler, och se till att dina vänner skapar ett konto och gör en insättning senast 1 september. Flest nya konton med insättningar vinner. Totalt får 10 personer dela på prispotten, där förstapriset är 40 000 kronor. Alla som får in fler än tre vänner får ett tröstpris skickat till sig. Läs mer här!
På måndag, den 8 juli 2024, genomför vi vissa villkorsändringar. Konsumentkrediter med 80 % vidareförsäljningsavtal får en ränta på 16,09 % och motsvarande ränta för Konsumentkrediter med 100 % vidareförsäljningsavtal blir 8,69 %. Förändringen är en del av det arbete som gjorts för att få en tydligare riskjusterad avkastning, där högre risk premieras med möjlighet till högre avkastning, och vice versa, i större utsträckning. En annan viktig åtgärd för att åstadkomma detta har varit vårt arbete med att minska konsumentkreditförlusterna. Dessa förändringar har dock haft en viss negativ påverkan på bolagets intjäning. För att kompensera för bortfallet görs en mindre omfördelning av räntan mellan bolaget och investerarna.